Search
Close this search box.

Obavještavamo vas o održavanju prvih Dana psorijaze u organizaciji Udruženja doktora za kožne i polne bolesti CUTIS., dana 06.aprila 2024.godine.

Procijene su da između 2% i 5% evropske populacije ima psorijazu, bolest koja se javlja u svakom životnom dobu, oboljevaju i djeca i odrasli, ali se obično pojavljuje između 15. i 25.godine života.Cilj nam je prvenstveno pacijente upoznati s ovom jednom od najtežih, multisistemskih kožnih bolesti, i na prvom mjestu ih upoznati sa najnovijim dostupnim mogućnostima liječenja psorijaze u našoj zemlji-biološkoj terapiji, te ih uputiti ih na pojavu pridruženih bolesti, dati savjete o pravilnoj ishrani i potrebi psihosocijalne podrške, što će uveliko doprinijeti uspješnijem liječenju i mnogo kvalitetnijem životu pacijenata. Treba naglasiti da se psorijaza vrlo uspješno može kontrolisati samo uz zajedničku saradnju pacijenta i ljekara.

Znajući da je termalna voda Banje Kulaši, kao samo jedna od tri u Evropi, visokoalkalna i bakteriološki potpuno sterilna voda niske mineralizacije i da kao takva uveliko pomaže u liječenju naših pacijenata oboljelih od psorijaze, namjera nam je da ovaj skup održimo u Banji Kulaši  i upoznamo se sa zdravstvenim uslugama koje ovo liječilište nudi. Svjetski dan psorijaze je 29.oktobar, ali iz tehničkih razloga, a i vremenskih prilika koje su pogodnije za obilazak Banje, planirali smo taj dan obilježiti u subotu, 06.aprila 2024.godine.  

Predavanja će održati ljekari Klinike za kožne i polne bolesti UKC Banja Luka i ljekari dermatovenerolozi UKC Tuzla, predstavljajući svoja iskustva u dosadašnjem liječenju psorijaznih pacijenata iz dva najveća centra u BiH.

Skup će biti podržan i od pojedinih dermokozmetičkih kuća, naših partnera, koji bi tom prilikom pacijentima koji se liječe od psorijaze podijeliti uzorke svojih proizvoda , koji se koriste u liječenju i njezi psorijaznih kožnih promjena.

Planiran je ručak za sve učesnike.

Predsjednik Udruženja CUTIS

Dr Jelena Petković-Dabič, dermatovenerolog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

Early Bird prijave su počele!